Gevallen vliegeniers

Colourised

Gevallen vliegeniers mei 1940

Portretten van 20 vliegers en personeel die gevallen zijn in de mei dagen van 1940. Uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

Portraits of the fallen – pilots and personnel. A selection of 20 portraits of men of the Dutch army’s aviation branch who were killed in action during the first days of World War 2 in The Netherlands.

Willem Rooseboom (28 september 1916 – 10 mei 1940) Werd onderweg naar een bombardement op vliegveld Waalhaven neergeschoten door Duitse jagers.

Leo Blommesteyn (31 maart 1913 – 10 mei 1940) werd op de terugweg van een succesvolle bomaanval op de Waalhaven neergeschoten door Duitse jagers. 

Jacob Vonk (21 oktober 1910 – 10 mei 1940) is als reserve eerste luitenant-waarnemer op 10 mei 1940 in de strijd tegen de Duitsers gesneuveld.

Gerrit Vermeulen (8 mei 1916 – 10 mei 1940) raakte samen met 2e luitenant-vlieger Scheepens met de Douglas 8A-3N toestel (385) in gevecht met Duitse toestellen boven Kijkduin.

2 Comments

 1. Kitty Koster

  On:

  Beste mijnheer Zeemering,
  Met grote verrassing, maar meer nog met ontroering zag ik gisteren in de bijlage bij het FD uw portretten van Gevallen vliegeniers mei 1940. Eén van de geportretteerden, Leo Blommesteyn, is een direct familielid van mij. Zoals in het katern staat beschreven, groeide hij op bij zijn tante, mijn grootmoeder. Mijn moeder beschouwt hem als haar broer, immers zij groeide van kind af aan samen met hem op. Aan mijn moeder, thans 99 jaar, zou ik héél graag een foto willen geven van uw portret in kleur in betere resolutie dan in de FD-bijlage. Is dit mogelijk? Uiteraard tegen betaling. Het verlies van haar broer is mijn moeder altijd zwaar gevallen, nu nóg sieren 2 foto’s van Leo haar kamer. Indien niet mogelijk, dan heb ik het in ieder geval gevraagd! Nogmaals, het was en iis voor ons als familie heel bijzonder om Leo Blommesteyn aan de vooravond van de eerste mei-dagen, waarin we hem gedenken, zo prachtig te zien afgebeeld. Daarvoor alleen al heel veel dank.
  met vriendelijke groet, Kitty Koster

 2. Benedict Janssen

  On:

  Geachte heer Zeemering,

  Wat een goed initiatief en wat een prachtig resultaat. Mijn complimenten!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.